
Dragi viitoare mame, aceaste articole le-am scris special pentru Dumneavoastră cu suportul Reprezentanților Huggies Elite Soft.
Acum activ sunteți în căutare de informaţii despre naşterea viitoare, grija de voi însuşi în timpul sarcinii, pregătirea pentru primele luni de viață a copilulului. Am creat o selecţie de informaţii cele mai utile şi actuale, luând în considerație punctele de vedere ale experţilor din diverse domenii.
De îndată ce ați aflat despre faptul că în curând veți devini mamă, imediat trebuie să acordați o atenţie la alimentaţia corectă. La urma urmei, aceasta afectează sănătatea şi dezvoltarea deplină a copilului. Nutriția mamei însărcinate trebuie să fie rezonabilă – suficientă pentru mamă şi făt. Tot de ce are nevoie copilul în timpul acestei perioade, el va primi de la dumneavoastră.
De la alimenția dumneavoastră depinde nu numai dezvoltarea corectă a fătului, dar, de asemenea, reglările fiziologice complexe asociate cu mecanismele de formare a lactației. Creșterea fătului, o creştere semnificativă în greutate a uterului, modificările glandelor mamare – toate acestea sunt procese intense plastice, care necesită garanţii și grijă. Iată de ce alimentația dumneavoastră în primul rând are ca scop asigurarea cerințelor crescute ale organismului în toate ingredientele principale. Neglijarea acestui principiu, utilizarea diverselor constrângeri, în special de proteine si grăsimi, precum anterior a fost practicat în practica obstetrică pentru a reduce frecvenţa şi severitatea gestozei, întotdeauna aduce la consecinţe negative atât pentru făt, cît și pentru funcţia de lactaţie a mamei.
Proteine. Necesitatea de proteine în timpul sarcinii este de 1.2-1.5 g / kg, care în raţia zilnică constituie 60-80-100 g, şi această necesitate trebuie să fie îndeplinită în mod principal de proteine de origine animală depline. Dieta zilnică trebuie să include carne macră până la 120-200 g sau pește – 150-250 g pe zi. Laptele şi produsele lactate de asemenea reprezintă o sursă de proteine, și, în același timp, pot oferi organismului calciu şi fosfor. Consumul zilnic de lapte poate ajunge la 1 l.
Grăsimi. Cantitatea grăsimelor, care trebuie să o consume însărcinata mamă, este de 80-100 g pe zi. Vă recomandăm untul cîte-odată să-l înlocuiți cu smântână. Este necesar să consumați 15-20 g de ulei vegetal pe zi. În mod obligatoriu includeți în dietă legume crude şi fructe proaspete, la o proporție de 2:1.
Glucide. Este de dorit să evitați consumul excesiv de glucide, în cantitate nu mai mult de 350-450 g / zi.
Fier. Necesitatea zilnică de fier pentru o femeie însărcinată conctituie aproximativ 15-20 mg. Pentru a asigura această cantitate trebuie să adăugați în dietă în mod regulat mâncăruri din ficat, galbenuș de ou, terciuri – hrișcă și fulgi de ovăz, mere proaspete. Dacă aveţi simptome de animizare, vă recomandăm să consumați preparate ce conțin fier.
Vitamine. Standardele de furnizare cu vitamine femeii gravide sunt destul de înalte. Astfel, norma acidului ascorbic nu ar trebui să fie mai mică de 500 mg pe zi, vitamina A – 600 mg, două treimi al căreia trebuie să fie utilizată cu caroten, vitamina B1 – 2,5 mg, B2 – 3,0 mg, B6 – 4,0 mg, PP – 20 mg/zi.
Dacă nu aveți posibilitatea de a consuma fructe şi legume naturale proaspete în cantitățile indicate, necesitatea vitaminelor poate fi compensată prin prescripția preparatelor cu vitamine, însă gradul de compensare este întotdeauna incomplet.
Sare. Evitați produse sarate, dar puteți utiliza puțin sare în mâncare.
Mâncarea iute, grasă, prăjită. Cele mai dăunătoare în dieta femeilor gravide sunt mâncărurile fierbinți și foarte iute, prăjite și grase, crenvuște, cârnaţi, şuncă şi bacon, ciocolata, cafea, băuturi alcoolice, mentă, produse de patiserie, pâine proaspătă, carnea grasă şi peştele gras, legumele, care conţin fibre vegetale aspre, ouă, fructe acre de pădure, înghețată, cafea neagră, băuturi carbogazoase, mâncăruri murate şi condimente. Dacă simțiți că vi se umflă mîinele și picioarele, limitați consumul de lichide. Trebuie să vă abţineți de la produsele și mâncărurile care anterior au provocat reacţii alergice sau erupţii cutanate.
Dacă a început să se dezvolte gestoza, trebuie să introduceți în dietă zile cînd folosiți doar produse lactate. Dieta unei așa zile poate să constea din 400 g de brânză de vacă şi 100 g smântână cu zahăr sau 1 litru de lapte cu brânză de vacă, distribuită de 5-6 porții. Produsele lactate în așa combinație înlocuiesc carnea şi peştele. Legumele şi fructele la fel se folosesc în dieta cu lactate. Organismul a orice femei este unic, de aceea procesul de sarcină şi dezvoltarea fătului au propriile lor particularități. Nu urmați orbește sfaturile cuiva. Ascultaţi-vă atent propriul corp, bunul simţ şi recomandările medicului Dumneavoastră.
Nu uitați! Fumatul și bauturile alcoolice dăunează sănătății Dumneavoastră și a viitorului copil.
Mâncărurile sănătoase pentru femeile gravide
Supa de sfeclă roșie este o sursă de vitamine B, inclusiv acid folic (B9), vitaminele A și C, microelemente – iod, fier, potasiu, calciu, fosfor (o sveclă medie conţine o doză zilnică de aceste minerale).
Ingrediente
Sveclă mare – 1 buc.
Cartofi – 3 buc.
Ceapă medie – 2 buc.
Morcov mediu – 1 buc.
Roșii medii – 2 buc. (le puteți înlocui cu pasta de tomate)
Ouă – 4 buc.
Suc de lămâie –1 linguriță
Sare, verdeață (mărar, pătrunjel, ceapă verde), smântână – după gust.
Fierbeți sfecla in apă, tăieți ¼ din vîrf şi un pic din codiță (așa puteți evita 75% de nitrați), curățiți, dați prin răzătoare şi fierbeți înăbușit sfecla câteva minute cu sucul de lămâie. Fierbeți înăbușit paralel morcovii dați prin răzătoare împreună cu ceapa tăiată mărunt și roșiile / pasta de tomate. Fierbeți în apă (sau bulion slab) cartofii, adăugați la supă sfecla, ceapa și morcovii înăbușiți. Lăsați supa să fiarbă la foc mic timp de 10 minute, și mâncarea este gata. Deserviți cu ou fiert (un ou într-o farfurie, mărunțit), verdeață şi smântână. Sare după gust.
Salată cu brânză de vacă și ceapă verde – o sursă de calciu și vitamine.
Ingridiente
Brânză de vacă – 5 linguri
Ceapă verde – 2 codițe
Smântână – 2 linguri
Sare, piper, altă verdeață, după dorință puteți adăuga ou fiert mărunțit.
Tăieți mărunt ceapa, amestecați cu brînza și smântâna. Adăugați sare, piper, verdeață după gust.
Conopida coaptă în cuptor cu nuci și cașcaval – o mâncare gustoasă, originală, sănătoasă şi ușor de pregătit.
Ingrediente
Conopidă – 600 g
Cașcaval dat prin răzătoare – 1 pahar
Unt – 100 g
Crutoane mărunte – 3 linguri
Nucă mărunțită – 3 linguri
Ouă – 3 buc.
Lapte – 4 linguri
Fierbeți conopida în apă puțin sărată (sau la aburi), o lăsați să se răcească, tăiați în bucăți. Prăjiți în ulei nucile și crutoanele. Amestecați bine ouăle cu laptele. Într-o tavă unsă cu untură puneţi un strat de conopidă, presurați cu brânza rasă, puneți deasupra un strat de nuci cu crutoane. Turnați ouăle cu lapte. Puneți în cuptorul preîncălzit şi coaceți timp de 10 minute. (Temperatura până la 200 de grade).
Budincă cu brânză – o sursă de calciu, datorit smochinului previne problemele digestive (constipații), care devin problemă frecventă în timpul sarcinii.
Ingrediente
Brînză de vacă – 500 g
Ouă – 1-2 buc.
Zahăr – 2 linguri
Griș – 2 linguri
Stafide – 100 g
Caise uscate – 50 g
Smochin – 50 g
Unt – 3 linguri
Smântână – 3 linguri
Crutoane – ½ linguriță
Mărunțiți brânza cu o furculiță (sau blender), adaugăți 2 linguri de unt topit, amestecați cu mixer ouăle și zahărul, adăugați grișul, apoi stafidele înmuiate, caisele uscate şi smochinul. Amestecați. Turnați pasta într-o tavă sau tigaie fără mânere, unsă cu unt şi presărată cu crutoane, ungeți-o cu smântână, stropiți cu unt topit şi puneți în cuptorul preîncălzit. Coaceţi timp de 25-30 de minute.
Desert de mere – acest fel de mâncare este o sursă de fier, pectină, care normalizează procesul de digesție și curață organismul.
Ingrediente
Mere – 600 g
Făină – 60 g
Zahăr – 60 g
Unt – 60 g
Curățați merele de coajă, scoateți sâmburii, le puneți într-o cratiță cu scorţişoară şi apă şi fierbeți timp de 20 de minute. Lăsați merele să se răcească (puteți folosi un blender), apoi le turnați în forme. Încălziți cuptorul până la 210 grade. Amestecați zahărul, făină şi untul. Turnați peste piureul de mere şi puneți în forme în cuptor. Coaceţi timp de 20 de minute.
Articolul a fost scris cu suportul Huggies Elite Soft. Pentru comenzi accesati www.comenzi.md. Livrăm gratuit la domiciliu. Sau puteți cumpăra produsele din oricare supermarket din Moldova.