Piperul este unul dintre primele 3 ingrediente cele mai folosite în bucătărie. Dar ce reprezintă fiecare soi şi cum folosim corect boabele în funcţie de culoare: negre, albe, roşii sau verzi?


Piperul este obținut din planta Piper nigrum, aparținând familiei Piperaceae, o familie de plante tropicale de aproximativ 1.400 de specii. Piperul se găsește în 4 culori: piper negru, alb, rosu si verde. Culorile diferă în funcție de timpul de coacere al fructelor plantei de piper și de modul în care se obțin aceste boabe. Tipurile tradiționale de piper sunt cel negru și cel alb.

Iuțeala este mai intensă la boabele de piper alb în comparație cu piperul verde. Piperul negru și cel verde sunt mai aromate decât cel alb. Pe lângă iuțeală, piperul roșu este într-o anumită măsura și dulce.

Piperul negru

Este cel mai des folosit soi. Alături de sare, boabele de piper negru se folosesc cel mai des pentru a condimenta mâncarea: de la supe la fripturi, și se pune chiar și în dulciurile cu ciocolată pentru a accentua aroma de cacao. Pe de altă parte, pudra de piper precum și uleiul de piper se mai folosesc în medicamente și în industria cosmetică.

Printre cele mai cunoscute varietăţi de piper negru se numără Tellicherry (sudul Indiei), cu un gust mai dulceag; brazilian, care este foarte dur ca aromă sau Lampong (Indonezia), cu un parfum citric, care „arde” treptat. În vremuri antice, piperul negru era folosit ca monedă de schimb.

Vezi CIO Piper negru boabe

Piperul verde

Cunoscut drept piperul necopt, este folosit la oţeturi sau la saramuri şi are un gust proaspăt acrişor. Uşor picante şi aromate, boabele verzi sunt foarte potrivite la condimentarea sosurilor pentru farfuriile pe bază de carne, dar merg foarte bine şi la platourile cu brânză, potrivit tastingtable.com. Piperul verde este recomandat pentru salate și pentru sosurile roșii.

Surprinzător, piperul verde măcinat foarte fin poate fi adăugat în cantitate foarte mică și la înghețatele răcoritoare, să sporească aromele de mentă sau de citrice.

Vezi CIO Piper verde

Piperul alb

Boabele albe sunt de fapt boabe de piper negru a căror coajă a fost îndepărtată. Sunt mai puţin picante si pot fi folosite pentru condimentarea sosurile albe şi a preparatelor uşoare. Sunt specifice bucătăriei asiatice.
Piperul alb este recomandat pentru carnea de pește, pentru umpluturile și piureurile de legume, precum și pentru salatele proaspete. Este puțin mai iute decât piperul negru, astfel că poți folosi o cantitate mai mică.

Vezi CIO Piper alb

Piperul roşu

Boabele de piper roșu provin de la aceeași plantă, doar că sunt recoltate înainte de a fi complet coapte și au o culoare roșie, mult mai apetisantă decât cea neagră.

Boabele de piper își păstrează culoarea roșie datorită procedeelor de conservare la care sunt supuse. Iubitorii de piper consideră că boabele roșii combină aroma de piper verde și crud cu iuțeala boabelor negre și că sunt mai gustoase.

Vezi CIO Piper roșu