1949

Max Herz, de profesie comerciant şi partenerul său de afaceri, Carl Tchilling – Hiryan, pun bazele companiei de astăzi, Tchibo Group. Cei doi fondatori au înaintat ideea unei companii care să livreze cafea prin poştă, la comandă. Această noutate nu a întârziat să asigure un mare succes, revoluţionând astfel piaţa cafelei. Încă de atunci Tchibo a lansat către clienţii săi o idee inovativă: aceştia puteau alege între o cafea ambalată în cutii de metal sau în pungi confecţionate din material textil.

Numele de Tchibo vine de la combinaţia numelui unuia dintre fondatori – Tchilling – şi cuvântul “bohne”, care în limba germană înseamnă boabă. La început, cuvântul Tchibo este asociat cu o mascotă.

Rolul său era acela de a răspândi ştiri despre cafeaua prajită, iniţial prin intermediul pliantelor iar mai apoi prin cel al revistelor.

Historie, Magazin

1952

Revista Tchibo este publicată lunar şi cuprinde rubrici cu cele mai recente sfaturi de modă, bancuri, reţete culinare pentru bugete mici, sfaturi de frumuseţe precum si rubrica dedicată horoscopului. Revista, fiind unică în domeniul său timp îndelungat, este căutată cu entuziasm.

Historie, Tchiling

1953

Pe lângă posibilitatea de a le fi livrată cafea prospătă prin postă, locuitorii oraşului Hamburg pot acum să îşi cumpere cafeaua direct din fabrică – din cladirea alăturată fabricii de prăjire a cafelei.

,, Pachetele de cafea zburau practic de pe rafturi”, îşi aminteşte un fost angajat Tchibo.

1954

Este lansată Tchibo Gold – Mocha!

Kaffeedose, Klarsichtsdose

Gold – Mocha devine rapid cel mai popular amestec de cafea pe piaţa din Germania. Caracteristica specială a sortimentului Gold-Mocca este aceea că este produsul unui amestec de nouă tipuri de cafea diferite. Până atunci, amestecurile mocha erau produse dintr-un maxim de cinci tipuri de cafea.Dar nu numai unicitatea cafelei este cea care menţine clienţii satisfăcuţi şi mulţumiţi: ambalajul în care aceasta este vândută este de asemenea foarte apreciat şi popular.

Tchibo, Gold Mocca, Historie, Filiale, Tchibo Filiale

1955
Se deschide primul magazin Tchibo, în nordul Germaniei, în Hamburg. Acesta oferă clienţilor posibilitatea de a gusta o ceaşcă de cafea înainte de a cumpăra un pachet întreg. O ceaşcă Gold Mocha cu zahăr şi frişcă costă numai 20 pfennigi.

Tchibo Historie, Kaffee Fabrik, Kaffeepäckchen

1958
Acum, în Germania, există deja 77 de magazine Tchibo, şi câte unul nou este deschis aproape săptămânal. Max Herz călătoreşte, împreună cu soţia sa, Ingeburg, prin toată Germania în căutarea celor mai bune locaţii pentru magazine. El le renovează şi le redecorează şi tot el susţine cursuri de specializare pentru noii angajaţi. Până în anul 1965 s-au deschis peste 400 de magazine Tchibo.
Gold Mocca, brand-ul Tchibo, devine lider pe piaţa cafelei germane.

Mr. Pithey, Tchibo Historie

1961
Wensley Ivan Frederick William Pithey are prima apariţie televizată pentru Tchibo. Aceasta marchează începutul uneia dintre cele mai lungi relaţii din istoria publicităţii dintre o companie şi o personalitate. Expertul în cafea, Dl Pithey a călătorit în ţări cultivatoare de cafea, inspectând plantaţiile de cafea, navigând pe vapoare transportatoare de cafea şi consiliind clienţii în magazine. Dl Pithey a apărut alături de Tchibo până la începutul anilor 1980.

1962
Din acest moment, cafeaua şi implicit compania Tchibo nu mai fac deloc referire la mica mascotă. Acum, compania este numită oficial Tchibo – Cafea Proaspăt Prăjită Max Herz GmbH.

Tchibo Historie, Frisch-Röst-Kaffee, Max Herz

1963
Tchibo pune în practică o idee revoluţionară de vânzări iniţiind sistemul “magazin în magazin”, localizat în brutării şi cofetării. Până în anul 1971, existau deja aproximativ 2.900 de astfel de magazine. Începe o nouă eră a iubitorilor de cafea, odată cu introducerea în piaţă a primei varietăţi de cafea cu intensitate uşoară.

1964
La Hamburg, Tchibo construieşte şi pune în funcţiune o fabrică modernă de prăjire şi măcinare a cafelei.

1965
Decedează Max Herz. Însă cei doi fii ai săi, Michael şi Günther preiau şi continuă afacerea familiei.

Coffee Service

1972
Se pun bazele şi se lansează sistemul Tchibo Coffee Service, sistem care aprovizionează cu cafea şi maşini de cafea hoteluri, restaurante şi birouri.
1973
Componentei tradiţionale a afacerii cu cafea i se alătură componenta gamei continuu schimbătoare a bunurilor nealimentare de larg consum. Primele cele mai vândute produse sunt seturile pentru masă şi tabletele pentru servirea micului dejun.

Tchibo Bäckermobile

1975
Noile brutării mobile Tchibo aprovizionează zonele rurale cu cafea şi produse de patiserie proaspete.

1977
Tchibo construieşte şi pune în funcţiune a doua fabrică modernă de prăjire şi măcinare a cafelei.

Espresso Maschine „picco“

1984
Tchibo lansează pe piaţă Espressorul ”Picco”. Pe parcursul primului an sunt vândute mai mult de 200.000 de astfel de aparate de cafea.
”Feine-Milde” devine sortimentul de cafea Tchibo cel mai bine vândut.
1985
Bobul de cafea proaspăt prăjit devine simbolul memorabil al cafelei de înaltă calitate Tchibo.

Kaffeebohne, Symbol, Tchibo Symbol

1986
Magazinele Tchibo vând tot mai multe specialităţi de cafea dar şi gustări.

1987
Sistemul “magazin-în-magazin” se extinde şi în supermarket-uri.
Cafelele fine au propria personalitate, întocmai ca vinul bun. Începând cu luna Octombrie a anului 1987, gama Privat Kaffee oferă cele mai bune cafele din ţările producătoare selectate. Fiecare sortiment are o aromă proprie şi distinctă.

1990
Produsele Tchibo sunt acum disponibile în statele est-germane nou unificate – în cadrul magazielor, supermarket-urilor şi brutăriilor Tchibo.

Tchibo Filiale

1991
Începe expansiunea către Europa Centrală şi de Est:
Tchibo deschide reprezentanţe în Ungaria (Tchibo Budapesta) şi Slovacia (Tchibo Slovacia).
Prima filială Tchibo din Republica Cehă este fondată la Praga.
Sistemul Coffee Service iniţiat de Tchibo intră pe piaţa britanică.

1992
Se deschide reprezentanţa Tchibo Polonia ceea ce marchează şi intrarea pe piaţa din Ungaria.

1993
Se pun bazele reprezentanţei Tchibo în Slovacia, în oraşul Bratislava – aceasta va fi, relocată mai târziu, la Praga.

1994
Tchibo Coffee Service GmbH devine o companie independentă şi furnizor pentru clienţii B2B, dar şi pentru sectorul hotelier şi restaurante.
Sub sloganul “O nouă experienţă în fiecare săptămână”, Tchibo îşi surprinde din nou clienţii cu produsele sale de larg consum aparţinând unor teme diferite săptămânal.
Acest an marchează şi intrarea cafelei Tchibo pe piaţa din Rusia, cu prima filială la St. Petersbug.
Tchibo construieşte o fabrică de prăjire şi măcinare a cafelei în Polonia, la Marki.

1995
Tchibo deschide a doua reprezentanţă în Rusia, de această dată la Moscova.

1996
Ca un segment complementar, se înfiintează şi o companie de mail-order. Tchibo devine astfel, una dintre primele firme mail-order care s-au îndreptat către o nouă direcţie: bunurile nealimentare şi cafeua pot fi comandate prin Internet.
În plus, toate produsele Tchibo, inclusiv cafea, pot fi acum comandate pe baza unui catalog.

Eduscho Firmengruppe, Gala Klassik, Gala

1997
Tchibo Holding preia grupul Eduscho.
Tchibo îşi face debutul şi în turism şi lansează propria agenţie de turism “Tchibo Reisen”. În 2007, mai mult de 225.000 de clienţi îşi rezervă vacanţele prin agenţia de turism Tchibo.
1998
Încep vânzările cafelei Eduscho în Slovacia.

1999
Se lansează, în Polonia, produsul „Gala” ca sub-brand.

2000
Este deschis primul magazin Tchibo în Marea Britanie. Tchibo îşi extinde afacerea prin pătrunderea în Europa de Est şi intrarea pe piaţa din România.
Elveţia şi Austria se alătură şi ele sistemului de mail-order. Tirajul catalogului ajunge la aproximativ 1 milion de exemplare.

2001
Pentru prima dată Tchibo oferă un set complet de crose de golf şi un card de jucător, oferindu-le astfel, celor interesaţi de acest sport, o modalitate mai ieftină de a începe practicarea acestui joc.
Tchibo lansează sistemul direct-to-customer pe piaţa elveţiană.

Tchibo Historie, Versicherungen,ersicherungen

2002
Tchibo începe să ofere servicii financiare: sunt oferite, atât în magazine cât şi în mediul on-line, opt tipuri diferite de asigurări în colaborare cu experţii AXA în asigurări.
Britanicii au acum posibilitatea să cumpere produse Tchibo on-line.
Tchibo deschide primul teren de golf în colaborare cu Fleesensee Golf&Country Club şi oferă astfel cursuri de golf.
De Crăciun, Tchibo devine, pentru prima dată, cel mai mare furnizor de bijuterii din Germania.
Tchibo deschide un magazin la Kiev, în Ucraina.
Se deschid primele magazine din Elveţia: la Lucerne, Winterthur şi Basel.

Tchibo Historie, Blumen, Blumenstrauß,

2003
Tchibo este cel mai mare operator de pe piaţa cafelei din Germania.
Tchibo oferă bilete exclusiviste, la un preţ foarte mic, la concertul tenorului Luciano Pavarotti, oferind astfel publicului larg şansa unei ,,Nopţi de neuitat” ( ,, A Night to Remember”)
Tchibo deschide, la Bremen, cel mai mare depozit din Europa.
Tchibo, în colaborare cu FIAT Automobil AG, vinde pentru prima dată automobile. Modelul Fiat Stilo ,, TCM Edition” intră pe piaţă la un preţ începând de la 14.990 Euro.
Începând cu luna Septembrie 2003, clienţii pot, de asemenea, să comande on-line şi flori, accesând adresa de internet www.tchibo.de. Acestea sunt livrate în colaborare cu firma Blume 2000.

2004
Îşi face debutul „Planul de apelare telefonică Tchibo”, care revoluţionează piaţa telefoniei mobile.

Asocierea dintre Tchibo şi O2 Germania are drept rezultat apariţia primului furnizor de telefoane şi de apeluri telefonice la o rată accesibilă a preţului standard.

Cafissimo, Kaffeemaschine

2005
Tchibo lansează şi introduce pe piaţă „Cafissimo”. Acesta reprezintă un sistem unic de servire a cafelei pe piaţa germană: prepararea a trei specialităţi diferite de cafea cu ajutorului unui singur aparat.

2006
Tchibo activează o nouă platformă de marketing: servicii inovatoare. Noua abordare de marketing se concentrează asupra varietăţii cu schimbare regulată săptămânală şi este disponibilă în magazinele Tchibo şi pe Internet doar pe o perioadă limitată de timp. În plus, fie că este vorba despre cursuri on-line, bilete la concerte sau obiecte lucrate manual, Tchibo oferă clienţilor săi surprize în mod regulat, sub un raport calitate-preţ convingător şi termeni şi condiţii extrem de corecte şi transparente. Din 2008, aceste servicii au fost oferite sub brand-ul ,,Tchibo Plus”.

Se deschide primul magazin Tchibo din Turcia, în incinta celui mai mare Mall din Europa: Istanbul Cehavir.

Tchibo Slogan, das gibt es nur bei Tchibo

2008
În aprilie 2008, Tchibo lansează o nouă campanie publicitară : „Doar la Tchibo!”, care completează sloganul „O nouă experienţă în fiecare săptămână” şi care este utilizat acum în reclamele şi campaniile promoţionale de către toate diviziile Tchibo.

Tchibo, Logo, Geburtstag60 Jahre Tchibo

2009
Are loc lansarea magazinului on-line din Turcia.
Tchibo aniversează 60 de ani de expertiză în cafea!

În Republica Moldova brandul Tchibo este prezent din 2004, importator şi distribuitor Compania ICS Trigor AVD SRL.