Compania Indiilor Orientale a fost înfiinţată în anul 1995, având ca obiect de activitate producţia, ambalarea şi distribuţia produselor alimentare, fabricarea condimentelor. Compania deţine capital integral privat românesc. În primii ani de la înfiinţare, firma şi-a desfăşurat activitatea ca şi producător mic, cu produse destinate în special clienţilor de tip en-gross. În acest sens, s-au deschis puncte de lucru în centrele en-gross mari din Bucureşti. Vânzarea s-a dezvoltat, produsele ajungând la nivel naţional prin intermediul distribuitorilor sau clienţilor care le achiziţionau din aceste centre en-gross.CIO 2

În anul 2011 au apelat la servicii de marketing pentru a evalua percepţia consumatorului vis-à-vis de produsele CIO şi pornind de la rezultatele studiului efectuat s-a creat o noua identitate de brand. În acest fel produsele au devenit mai vizibile şi percepţia faţă de calitatea lor a devenit una corectă. Tot la sfârşitul anului 2011 , analizând studiile realizate privind piaţa condimentelor, au decis lansarea unui nou brand Dora. Acesta avea  rolul strategic de creşterea cotei de piaţă prin penetrarea pe piaţă ambalajelor mici (8-20 g) unde erau deja situaţi principalii jucători şi adresarea unui alt target de consumatori (20-40 ani).
În momentul de faţă Compania Indiilor Orientale a reuşit să se detaşeze de nivelul de jos al producătorilor, investind în calitatea şi în imaginea produselor şi serviciilor sale. Prezenţa pe rafturile magazinelor tradiţionale dar şi a celor moderne a condus compania în Top 5 Producatori de condimente la nivel national, alături de producători străini renumiţi.

Din luna martie 2017, distribuitor exclusiv al produselor CIO în Republica Moldova este compania ICS Trigor AVD SRL. În portofoliu având condimente, mixuri de condimente, esenţă de cofetărie, sare de mare, baze pentru mâncăruri.